REVIEW: The White Room

Avery Plains (NL)Avery Plains

Groningen is de laatste tijd veelal in het nieuws rondom gaszaken. Als het daar niet over gaat, dan gaat het nog eens per jaar over Eurosonic/Noorderslag. De stad Groningen heeft echter ook een rijke muziekscene. Een van die exponenten daarvan is de rockgroep Avery Plains. Die band heeft in eigen beheer hun debuutalbum Avery Plains opgenomen.
Het album van Avery Plains telt tien tracks. Er zijn veel invloeden te horen. Van de rock en indie tot aan de noise. De elementen van het laatst genoemde genre worden niet altijd door elke luisteraar even prettig gevonden. Toch weet Avery Plains hier juist een goede draai aan te geven. In het lekkere rustige rocknummer ‘Nothing Short Of Scandal’ heeft de band een momentje met noise, en dat past. Daar kan niet worden gesteld dat het wringt. Juist die combinatie geeft het nummer extra glans. Wie weet is het wel een mooie uitwerking van de zoveelste treiterij van de NAM, maar dan is er tenminste eindelijk een nuttige uitwerking op de Groningers.
En dat is dan ook de kwaliteit van Avery Plains. De invloeden zijn te horen, maar het album staat gewoon vol met lekker liedjes. Die liedjes zijn allemaal toegankelijk genoeg voor de radio, maar hebben ook een eigen randje. Hierdoor is opener ‘Smells Like Trombone’ een knallende rocksong, maar is het wel duidelijk in he bezit van de handtekening van Avery Plains. Daarentegen heeft ‘Sirens Whine’ een zweverig karakter waar het moeilijk bij is om er niet in mee te gaan. Avery Plains is dan ook een lekker afwisselend album geworden.
Het leuke van de debuutplaat van Avery Plains is dat de toegankelijke rock van de jaren negentig, het zweverige en rustgevende van de indie weet te combineren met een vleugje At The Drive-In. En daarmee zet Avery Plains een handtekening onder hun muziek die simpelweg geniaal te noemen valt. Spotlight op  Groningen!

 

URL of review: http://www.whiteroomreviews.nl/cdreview/avery-plains