Review: KindaMuzik

AVERY PLAINS | AVERY PLAINS

Groningse superband piekt meteen.
CD, Eigen Beheer

Tekst: André Rozendaal

Publicatiedatum: 21 maart 2015

De stad Groningen kent een levendige lokale bandscene rond de vermaarde club voor de internationale popunderground, Vera. Sommige muzikanten vertoeven hier al jaren, zoals de leden van Avery Plains. Na veel vijven en zessen is de debuutplaat van de vijfkoppige noiserockband toch daar. Alle moeite is niet voor niks geweest, want het album is van grote klasse.

Eigenlijk zou je het gezelschap kunnen betitelen als een soort superband van muzikanten die hun sporen in Groningse bands met illustere namen als Moonlizards, Benjamin B, Audiotransparent en Vox Von Braun hebben verdiend. Soms denk je dat alles op zijn plek valt wanneer een aantal muzikanten een oefenruimte binnenstapt en loos gaat. Luisterend naar deze plaat heeft het er veel van dat dit gebeurt bij Avery Plains.

Hoewel de bandleden geen twintig meer zijn, spelen ze gelijk een stel punkschoffies de naad uit hun broek. De grootste gemene deler is de overstuurde undergroundgitaarrock uit de eerste helft van de jaren negentig. Bands die, soms op de rand van een doorbraak, in deze dagen in Vera speelden zoals Dinosaur Jr, Motorpsycho, The Wipers, Buffalo Tom of de onvolprezen Eindhovense Alabama Kids. Alle op het podium soms verzengend hard, maar nooit gespeend van prachtige melodielijnen.

Een gitaargenre dat niet echt hip meer is, laat staan een revival kent. Juist daarom klinken Avery Plains zo vitaal en krachtig. Met zanger Jurgen Veenstra als belangrijkste pion. Rauw, doorleefd en Engelse zang zonder polderaccent, krijg je bij zijn prachtige zanggolven het idee: eindelijk weer een echt goede vocalist in Nederland indieland. Zonder de overige bandleden tekort te doen, want in tien songs scheuren en schuren gitaren, toetsen en doeltreffende drums langs elkaar heen met als gemeenschappelijk oogmerk het verder verhogen van het uistekende songniveau.

En toch heeft de band geen gitaaroogkleppen op, want Avery Plains laten net zo makkelijk invloeden uit jazz en wave toe. Met als gevolg dat je niet uitgeluisterd raakt, want er komt steeds meer bovendrijven. Het moge duidelijk zijn: Avery Plains hebben een van de beste Nederlandse gitaarplaten van de laatste tijd gemaakt en verdienen veel meer dan alleen lokale bekendheid.

 

http://www.kindamuzik.net/recensie/avery-plains/avery-plains/25799/